J. Kislík vyzval primátora, aby nepodpísal uznesenie o prenájme haly

05.08.2010 Prešov

Prešov 5. augusta (TASR) - Poslanec mestského zastupiteľstva (MsZ) Jozef Kislík (KDH) vyzval primátora mesta Prešov Pavla Hagyariho, aby nepopísal prijaté uznesenie o prenájme Mestskej športovej haly (MŠH) na ulici Jána Pavla ...
Na dnešnom stretnutí s novinármi Kislík uviedol, že táto zmluva je podľa neho pre mesto nevýhodná.
O halu s kapacitou asi 3500 miest na sedenie prejavila záujem firma Tatran Prešov, s. r. o. , ktorá sa zaoberá činnosťou v oblasti individuálnych a kolektívnych športov, predovšetkým však mužskej hádzanej.
\"Zmluva pre mesto Prešov je nevýhodná v tom, že obmedzí využitie mestskej haly pre jeden právny subjekt, pre jeden športový oddiel. Všetky ostatné športové oddiely budú mať akúkoľvek prevádzku v tejto hale znevýhodnenú, \" povedal pre TASR Kislík. Zároveň sa obáva aj o osud tradičných podujatí, ktoré tu mesto organizovalo a ktoré prípadne do mestskej kasy prinášali zisk.
V súvislosti s prenájmom Kislík rozbehol na Facebooku anketu. Z doterajších 103 reakcií podľa neho vyplýva, že proti prenájmu sa stavia viac ako 96 percent respondentov.
V písomnom stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa radnice Iveta Adamová, sa uvádza, že spomínaný materiál bol schválený MsZ, na ktorom mali poslanci definitívnu možnosť rozhodnúť o zmluve. \"Materiál bol poslancom doručený v súlade s rokovacím poriadkom. Pán Kislík ani ďalší poslanci jeho klubu sa na zastupiteľstve nezúčastnili, \" konštatuje sa v písomnom stanovisku.
Podľa hovorkyne zo samotnej zmluvy vyplýva, že mesto má bezodkladné a bezplatné právo využitia Hádzanárskej haly na Nábrežnej ulici, vo vlastníctve nájomcu, na organizovanie svojich akcií v prípade, že MŠH hala bude v tomto čase obsadená. Dodala, že mesto bude môcť bezplatne využívať MŠH, a to vo vopred dohodnutých termínoch.
Kolektív hádzanárov Tatrana Prešov je niekoľkonásobným víťazom najvyššej slovenskej hádzanárskej ligy, účinkuje v medzinárodných súťažiach. V žiadosti o prenájom sa uvádza, že podmienky na organizovanie zápasov v európskych súťažiach sa po roku 2007 sprísnili. Vyžadujú si dodržanie predpísaných noriem a niektoré z nich hala na Baštovej nespĺňala. Tatran doteraz mohol využiť udelenú výnimku, jej platnosť sa však končí.
Mestský parlament odobril prenájom na 25 rokov, pričom na základe zmluvy má spoločnosť mestu platiť ročne 40.000 eur. Zároveň sa zaväzuje investovať do haly financie vo výške aspoň 40.000 eur ročne s možnosťou ich započítania s nájomným. Okrem toho má nájomca do piatich rokov na vlastné náklady zabezpečiť vylepšenie tepelnoizolačných vlastností haly a jej vonkajšie opláštenie v hodnote aspoň 400.000 eur.
MsZ schválilo uznesenie na zasadnutí 28. júla, keď z 31-členného mestského parlamentu bolo prítomných 16 poslancov, z ktorých sa len jeden zdržal hlasovania. Z rokovania sa z rôznych dôvodov ospravedlnili členovia poslaneckého klubu KDH-SDKÚ-DS.
 

Vyberte región

mark